Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#hét receptje

-gy- Gasztro

A hét receptje: Zöld peszto

„Erdőben, mint szőnyeg. Csokor körül, mint gyöngyvirág. Tányéron, mint spenót. Ételben, mint fokhagyma.” Na, mi ez? Persze, hogy a medvehagyma.

-gy- Gasztro

A hét receptje: Kossuth rostélyos

Nem kis dilemma, hogy ez idő tájt böjtöljünk, fogyókúrázzunk, tisztító kúrázzunk vagy ünnepeljünk. Mert mégis csak ritka, jó hosszú hétvégénk van, kerülhet valami tartalmasabb is az asztalra, pláne stílusosan, Kossuth módra.

-gy- Gasztro

A hét receptje: visszahozzuk, ami eltűnt a szocializmusban

Bakszakáll, pozdor, téli spárga, szegények spárgája – ez mind a feketegyökér, ami az átkos ötvenes években még ugyancsak gyakran előfordult a falusi piacokon, s persze a konyhákon. Aztán amint fejlődött a szocializmus, úgy tűnt el. Mostanság viszont a csúcsgasztronómiában mutatkozik.

-gy- Élet+Stílus

A hét receptje: a törökök incselkedő cukorfalatja

Mi okozza a törököknek az egyik legnagyobb gyönyörűséget? Ne tessék félre érteni, ez egy gasztronómia rovat, mi másról is lehet szó, mint egy kis csábító finomságról. A mi asztalunk a konyhában van, ha a tálnyi édességgel netán a hálószobában kötünk ki, akkor megtanultunk lokumot csinálni.

Megyeri Zsuzsanna Élet+Stílus

A hét receptje: így készül a jó kocsonya

Nem állítjuk, hogy a kocsonya a legdivatosabb étel. Pláne, ha nem urizálunk aszpikba bújtatott csirkével, libával, hallal, hanem bevállaljuk a disznóságot. Na, pont ettől lesz állati jó.

-gy- Gasztro

A hét receptje: szívderítő görög torta

Az vesse rám az első követ, aki ilyen tájt csak és kizárólag szigorúan ragaszkodik a saját, szezonális gyümölcseinkhez, s az első üvegházi eper megjelenéséig legfeljebb almát eszik. Én bizony lelkiismeret-furdalás nélkül megveszem a narancsot. Tessék felháborodni, vagy velem tartani a konyhába. Netán felháborodva velem jönni, aztán megnyugodni egy szelet illatos, narancsos süteménytől.

Keszthelyi Imre Gasztro

Év eleji gyomorcirógató receptek

„Vagyok minden lében kanál, minden toron tál”- ezzel a mottóval kaptunk levelet egy kedves gasztromán olvasónktól. Olyan mosolycsalogató ízességgel s egyszerűséggel osztotta meg velünk pár konyhai kalandját, hogy úgy gondoltuk, mindenkire ráfér mostanság egy kis gyomorcirógató kedélyesség. Így az első hét receptjéből rendhagyó módon mindjárt kicsit-nagyon más és több lett. Vigyázat, csilimániás!

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

A hét receptje: szilveszteri kosárkák

Az év utolsó napján buli van. Ilyenkor nem vacakolunk ölbe terített szalvétával, késsel-villával, porcelántányérral. Jövünk-megyünk, fél kézzel felkapunk valamit az asztalról. A másik kezünkben úgyis ott a pohár.

-gy- Gasztro

A hét receptje: karácsonyi ujjgyakorlat naranccsal

Meg vannak számlálva a napjaink, sőt már az óráink is. Bevásárló listával a kezünkbe tépázzuk az idegeinket meg szeretteinkét, még mielőtt egymás nyakába borulnánk a karácsonyfa alatt. Nincs más hátra, mint egy nyugtató, illatos vízfürdő. Nekünk és a narancspudingnak.

-gy- Gasztro

A hét receptje: egyszerű kínai finomság

Alma és banán szinte minden háztartásban akad ilyen tájt. Cukor, liszt, tojás meg valószínűleg mindegyikben. Ennyi hozzávaló már elég is lenne egy jó kis meleg desszerthez.

-gy- Gasztro

A hét receptje: így főznek Indiában – videó

Kezdetben vala a kínai büfé, ami aztán bámulatos sokszorozódásról és uniformizálódásról tett tanúbizonyságot. Sokan meg is untuk, és más konyhákba kezdtünk beleenni. Egyik kedvencünk lett az indiai, ami szerencsére még nem süllyedt a körúti hókuszpókusz globál etetők színvonalára. Az meg pláne tuti, amit otthon csinálunk. Most kókuszos garnélakarit.

-gy- Gasztro

A hét receptje: desszert, amit a törökök imádnak

Ezidőtájt már nemcsak valami könnyű ebédre vágynak a népek. Nehéz megúszni egy hétvégét desszert nélkül. Viszont lassan nyakunkon a karácsonyi előkészület, amikor nonstop süthetünk. Akkor most csak keverjünk. Pudingot.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

A hét receptje: halloweeni sütőtökpüré

Lehetne leves, de nem annyira az. Nem mintha kifogásunk lenne a sütőtök levessé szublimálása ellen, csak azt tapasztaltuk, hogy minél kevesebb víz és minél több tök kerül a tányérba, annál értékelhetőbb a tartalom.

-gy- Gasztro

A hét receptje: kacsasült orosz módra

Ha azt hisszük, hogy a narancsos kacsa a nagy francia konyha sajátja, ugyanúgy tévedünk, mint amikor a káposztás tésztával töltött kacsát originálisan a mienknek tekintjük. Ettől persze még nyugodtan sütögethetjük a magunk pecsenyéjét, amit most vörösborral locsolgatunk.

-gy- Gasztro

A hét receptje: népszerű orosz desszert

Van úgy, hogy az embernek elege van a tömény édességekből, de valamivel mégis birizgálná az ízlelőbimbóit. Meg a népekét is, akik körülötte vannak, és igenis elvárnak valami desszertet a vasárnapi ebéd után. Ilyenkor jöhet az édes, mégis kicsit savanykás kanalazni való.

-gy- Gasztro

A hét receptje: Hal molnárné módra

„Adjatok vajat, vajat s még vajat!” Nem a pusztába, hanem a francia konyhákba kiáltotta szavait Fernand Point, a nouvelle cousin atyja, amikor éppen a világ vezető konyhaművészetének megújításán fáradozott. S bár már több mint fél évszázada az égi serpenyőkben sercegő vajra felügyel, tanácsa most is megszívlelendő. Vaj nélkül e heti fogásunk elképzelhetetlen.

-gy- Gasztro

A hét receptje: narancsos csokoládéhab

Már nagyon ígérgetik az időjárás tudorok, hogy igenis beköszönt az ősz. Akkor a mindenféle friss gyümölcsös édes nyalat helyett ránk fér egy rendes desszert is. Lehetőleg, ami csokoládés. Nagyon.

-gy- Gasztro

A hét receptje: Aszaltszilvás-zöldséges csirke

Azt mondják a séfek, a csirke nekik olyan, mint festőnek az üres vászon, bármi megtörténhet vele. Hát, akkor szárnyalhat a fantáziánk, és párosíthatunk, zöldséget, gyümölcsöt, sósat, édeset, fűszereset, csak legyen hozzá csirkénk.

1 2 3 4
2024 legjobb találmányai: kistermelőket segítő MI, metánevő mikrobák és a drón, ami önállóan trágyázza a földeket

2024 legjobb találmányai: kistermelőket segítő MI, metánevő mikrobák és a drón, ami önállóan trágyázza a földeket

Megyeri Zsuzsanna: A saját viaskodó énünkkel szemben is türelmesnek kell lennünk

Megyeri Zsuzsanna: A saját viaskodó énünkkel szemben is türelmesnek kell lennünk

És akkor januárban Novák Katalin a mozgás évének nyilvánította 2024-et, aztán történt egy s más

És akkor januárban Novák Katalin a mozgás évének nyilvánította 2024-et, aztán történt egy s más

Ömlenek ránk a filmek, a sorozatok, a zenék, és mégis többet unatkozik az emberiség, mint eddig bármikor

Ömlenek ránk a filmek, a sorozatok, a zenék, és mégis többet unatkozik az emberiség, mint eddig bármikor

Miért imádjuk a háztartási kekszet? És ha még Nutella is van rajta? Kedvenceink titkos története

Miért imádjuk a háztartási kekszet? És ha még Nutella is van rajta? Kedvenceink titkos története

Belecsapódott egy BMW a 4-6-os villamosba a Corvin negyednél

Belecsapódott egy BMW a 4-6-os villamosba a Corvin negyednél

Nyolc emberenként van egy, aki valóban szereti a savanyú ízt

Nyolc emberenként van egy, aki valóban szereti a savanyú ízt

2024 legjobb találmányai: kistermelőket segítő MI, metánevő mikrobák és a drón, ami önállóan trágyázza a földeket

2024 legjobb találmányai: kistermelőket segítő MI, metánevő mikrobák és a drón, ami önállóan trágyázza a földeket

Ködbe borul a fél ország, figyelmeztetést adtak ki miatta

Ködbe borul a fél ország, figyelmeztetést adtak ki miatta

A címlapról ajánljuk